Home
LAATSTE NIEUWS
Notulen Jaarv. 2016
Activiteiten
Activiteit kalender
Wij over onszelf
Lid worden
Aanmeldingsformulier
DIRECT een VISPAS
JeugdVISpas
NachtVISpas
Derde Hengelbewijs
Opzegging Vereniging
Reglementen
Ring/Kaartvissen
Fotoalbum
Wedstrijdplaatsen
Kampioenen
Clubblad
Jubileum 2008
Jubileum 2013
Contact
 

 

  

Ringetje vissen.

 

Vanaf 6 november 2004 wordt er binnen onze vereniging gevist volgens het ringetje systeem.

Nu zijn er, vooral nieuwe leden, die zich afvragen wat dit eigenlijk is en hoe werkt dit dan?

Vanaf de oprichting op 13 mei 1913 werden de gevangen vissen ingeleverd op het verzamelpunt. Door een commissie werden de vissen geteld en gewogen. Voor elke vis kreeg men 1 punt en voor elke 50 gram ook 1 punt. Zo werd bepaald wie de wedstrijd had gewonnen. Vanaf ongeveer het jaar 2000 kwamen er steeds meer problemen over deze manier van vissen en de politiek ging zich er ook mee bemoeien. Er werd besloten dat de gevangen vis direct, die meegenomen werd, direct te doden. Dat betekende dat de vis dood geslagen moest worden. Maar daar stoorden de omstanders zich nog meer aan. Deze manier van vissen werd tasvissen genoemd en bij de politiek kreeg het zelfs de naam “Ralleyvissen”.

Het zogenaamde ralleyvissen is een hoofdstuk apart.

Naar aanleiding van problemen met het tasvissen, met name in Friesland, moesten we een systeem ontwikkelen waarbij we gewoon konden doorvissen. Andries Haak en Huub namen het voortouw en zouden een ander systeem bedenken.

Een tweetal verenigingen waren ons voorgegaan en beide systemen hebben we getest. We kwamen er achter dat hier vele haken en ogen aan zaten. We wilden wel een systeem waarbij zowel het aantal als het gewicht een rol zouden spelen. Er zijn ook vissers die op een stek zitten en zich specialiseren in het brasem vissen. Er bestond een relatietabel tussen de maat van de vis en het daarbij behorende gewicht, maar ook daar hadden we twijfels over. Andries, Huub en Bouwina gingen vissen met een digitale weegschaal en werden alle gevangen vissen geregistreerd en gewogen. Van elke maat werd een gemiddeld gewicht berekend en zo ontstond onze eigen relatietabel en die hanteren we nog steeds.

Vanaf 2003 werd er regelmatig over gepubliceerd in ons clubblad en werden de leden op de hoogte gehouden van de stand van zaken. In 2004 begonnen de leden te vragen wanneer we nu zo zouden gaan vissen. Op de jaarvergadering in september werd besloten dat we met ingang van de eerste winterwedstrijd op 6 november 2004 zo zouden gaan vissen.

We hebben een wedstrijdkaart gemaakt met alle voorkomende centimeters met daar achter de mogelijkheid van het turven. Deze kaart hebben we 2-zijdig geplastificeerd.

Alle deelnemers krijgen een eigen kaart, een permanente marker van 0,5 mm en een maatlat van 45 cm.

Bij nat weer gaf het turven problemen en hebben de deelnemers zelf bedacht om een doosje met ringetjes aan te schaffen (verkrijgbaar op de gereedschapsafdeling van Hornbach). Dit doosje is op de tas gemonteerd. Na afloop van de wedstrijd tellen de deelnemers de ringetjes en vullen de kaart in. Deze kaart wordt ingeleverd bij de secretaris.

Een aantal leden hebben een golfteller, waarop de vangsten geregistreerd worden en vanaf die teller genoteerd op de wedstrijdkaart. De aantallen worden dan in een spreadsheet ingevuld op een notebook en in die spreadsheet worden de gewichten gerelateerd. Met één druk op de knop is de uitslag bekend. Ook is het mogelijk door na afloop van de wedstrijd alleen de aantallen bekend te maken en thuis de spreadsheet in te vullen. In het clubblad kan dan de volledige uitslag en stand gepubliceerd worden. Dit laatste doen wij. De gevangen vis wordt direct gemeten en meteen weer in het zelfde water teruggezet Een vis van 15,8 cm wordt genoteerd bij 15 cm, want de vis is geen 16 cm.

Omdat veel deelnemers het verschil niet weten tussen een voorn en een kopvoorn hebben wij besloten om alle vissen te tellen die groter zijn dan 15 cm. Dus een baars van 15cm telt ook in ons systeem. Doe je dit niet dan telt de één een kopvoorn van 20cm wel en de ander niet. Een kopvoorn van 20cm voldoet niet aan de wettelijke maat, maar het maakt niet uit. De vis wordt toch direct weer teruggezet. Ook werd besloten dat snoek, snoekbaars en paling niet mee geteld mocht worden.

 

Met het bovenstaande verhaal stapten we naar de Friese Federatie en hebben daar een viertal gesprekken gevoerd. We hebben het zo geregeld dat er in 4 wateren in een plaats gevist mag worden. Wij hebben dit vrije wedstrijden genoemd. Een voorwaarde is dat de wedstrijd moet worden aangevraagd bij de Friese Federatie. Dit kan online via de website van de Friese Federatie. Een aantal jaren melden we de wedstrijden niet meer aan en hebben daar ook geen problemen mee ondervonden. Het aantal wedstrijdvissers wordt steeds kleiner en daardoor krijg je ook geen enorme populaties van vissers.

Ons systeem trok landelijk veel belangstelling en in mei 2006 werden 2 A4 pagina’s gewijd aan deze manier van vissen en nu zijn we overal weer welkom en kunnen probleemloos vissen.

 

Wedstrijdkaart.

Voor het formaat hadden we eerst gekozen voor een A5, maar die bleek voor het ringetje vissen te groot te zijn en moeilijker op te bergen.

Voor het noteren van de totalen hebben we gekozen voor een A6 formaat. Gemakkelijk in de binnenzak te stoppen. Hierop worden alleen de totalen per cm genoteerd.

 

 

 

 

Dit was de laatste keer dat er op deze manier de vis werd ingeleverd (okt 2004)

 

 

 Benodigdheden voor ringvissen.

 

 

Ingevulde wedstrijdkaart met ringetjes.