Home
LAATSTE NIEUWS
Notulen Jaarv. 2016
Activiteiten
Activiteit kalender
Wij over onszelf
Lid worden
Aanmeldingsformulier
DIRECT een VISPAS
JeugdVISpas
NachtVISpas
Derde Hengelbewijs
Opzegging Vereniging
Reglementen
Ring/Kaartvissen
Fotoalbum
Wedstrijdplaatsen
Kampioenen
Het bestuur
Clubblad
Augustus 2018
Juli 2018
Juni 2018
Mei 2018
April 2 2018
April - 1 2018
Februari 2018
Januari 2018
December 2017
November 2017
Oktober 2017
September 2017
Augustus 2017
Juli 2017
Juni 2017
Mei 2017
April 2017
Maart 2017
Februari 2017
Januari 2017
December 2016
November 2016
Oktober 2016
September 2016
Augustus 2016
Juli 2016
Juni 2016
Mei 2016
April 2016
Maart 2016
Februari 2016
Januari 2016
December 2015
November 2015
Oktober 2015
September 2015
Augustus 2015
Juli 2015
Juni 2015
Mei 2015
April 2015
Maart 2015
Februari 2015
Januari 2015
Jubileum 2008
Jubileum 2013
Contact
Gastenboek
 

CLUBBLAD HC Het Noorden.

43e Jaargang nr. 9  - januari 2015

 


INHOUD.

Nieuwjaar

VISje – Sportvisserreisgids

Betaling contributie 2015

Informatie vierde winterwedstrijd

Viswaterlijst op je telefoon

Het nieuwe jaar 2015

Vissen in Sneek

Bedankt

Uitslag derde winterwedstrijd

 

 

 

NIEUWJAAR.

De decembermaand met al zijn gezellige feestdagen is voorbij en het nieuwe jaar is begonnen.

Het bestuur van Hengelaarsclub Het Noorden wenst iedereen:

 

Een heel mooi en fijn visjaar 2015

 

 

 

VISje – SPORTVISSERREISGIDS STAD GRONINGEN.

Sinds begin oktober is de sportvisser reisgids van de stad Groningen uit.

Het 90 pagina’s tellende boekje verteld over Groningen en met name de sportvisserij in de stad. Het is voorzien van veel mooie kleurrijke foto’s en topografische kaartjes waarop duidelijk 25 stadse visstekken zijn aangegeven. Een paar van de talrijke onderwerpen in de gids zijn Groningen, de Groningse stadsvijvers, Streetfishing, de visgids, visdocumenten, de meest voorkomende vissen en natuurlijk Titus Blom. De prettig leesbare artikelen zijn geschreven door ervaren (Groningse) vissers.
Het boekje geeft een duidelijke beschrijving van de visstekken, maar niet hoe en wanneer er het beste gevist moet worden. Dat moet iedere sportvisser voor zichzelf weten. Op de meeste stadse visstekken kan er vaak op verschillende manieren op zowel witvis, karper als roofvis worden gevist.
Al met al is het een uniek maar vooral leuk boekje geworden dat behalve de beschrijving van visstekken ook een beetje de hedendaagse hengelsportcultuur in de stad Groningen beschrijft. Een aanrader voor de hengelsporter met een warm hart voor de stad Groningen en natuurlijk ook voor alle sportvissers van buiten de stad. De sportvisserreisgids stad Groningen kost 9,74 Euro is verkrijgbaar bij een aantal hengelsportwinkels en bij de webshop van de federatie Groningen Drenthe. Klik HIER voor de webshop.
Martin.

 

 

BETALING CONTRIBUTIE 2015.
Vanaf 2013 wordt de contributie centraal geïnd door de Federatie Groningen Drenthe. Ook verzorgd de Federatie de toezending van de betaalde Vispassen e.d.

Iedereen die voor 4 december 2014 zijn contributie heeft betaald en waarvan de betaling is geaccepteerd, heeft van de federatie de vispapieren voor 1 januari 2015 toegestuurd gekregen.

Maakt u geen gebruik van de automatische incasso maar wel van de toegezonden Acceptgirokaart of Internet Bankieren en u heeft nog niet betaald dan is het advies om zo spoedig uw contributie te betalen. Kiest u voor betaling via het Internet, dan vragen wij u met klem om uw lidnummer te vermelden. Hierdoor kunt u er aan bijdragen om de inning van de contributie gladjes te laten verlopen. Heeft u vragen over de betaling of de Vispas bel dan met de Federatie Groningen Drenthe.

Het nummer is:  0592 – 542890.
U krijgt dan Lambertha aan de lijn en zij kan u verder helpen. Heeft u een mutatie in uw adresgegevens, dan even een berichtje aan uw vereniging en zij zorgen er voor dat het op de juiste plek komt.
Martin.

 

 

 

INFORMATIE VIERDE WINTERWEDSTRIJD.

Wedstrijddatum: zaterdag 7 februari 2015 
Tijdstip samenkomst: 07.00 uur in "Hotel Restaurant Aduard” 
Wedstrijdduur: zoals op jaarvergadering besloten is de vistijd 7 uur
Pleisterplaats

: voor en na de wedstrijd zijn we te gast in "Hotel Aduard

  te Aduard"

Kampplaats

: deze wordt door de plaatsbepalingscommissie 

  vastgesteld

 

 de leden die kunnen vanaf vrijdagmiddag bij

 H. Corsius of 

  H. Schuil informeren naar de kampplaats.
 

 deelnemers ontvangen per email de gekozen

 kampplaats

Opgave: tot en met 28 januari 2015 bij:
   H. Corsius, Het Want 60, tel: 050-5422253
Opgave door

: iedereen die deze competitie mee wil vissen en zich

 nog niet heeft opgegeven 

Afmelden door: iedereen die deze wedstrijd is verhinderd

 

 

 

VISWATERLIJST OP JE TELEFOON.

Vorige maand werd er op de website van Sportvisserij Nederland vermeldt dat per 1 januari 2015 de digitale VISplanner (www.visplanner.nl) de papieren lijst van de gezamenlijke lijst van Viswateren vervangt. Iedereen die een vispas heeft ontvangen, heeft ook een begeleidende brief en een flyer ontvangen. Volgens de website van Sportvisserij Nederland en de begeleidende brief bij je vispas gaat dit in per 1 januari 2015. Volgens de flyer in 2016. Het is dus niet duidelijk wanneer dit nu geldig is en daar wil je niet aan de waterkant achter komen met een ongeduldige BOA naast je.
Ik zelf denk dat in de flyer een fout staat en dat de combinatie VISplanner/VISpas per 1 januari 2015 rechtsgeldig is. Om het zeker te weten moeten we het navragen. Op het moment dat ik deze tekst schrijf is het zondagmiddag 4 januari en kan ik het nu niet navragen bij het kantoor van de Federatie Groningen Drenthe of de viswaterlijst op je telefoon per 1 januari 2015 of 2016 geldig is. Het antwoord ben ik je nog even verschuldigd en zodra ik het weet zet ik het op onze website.

Wat wel zeker is dat als je vanaf 2016 geen gebruik meer

wilt maken van de papieren versie van de gezamenlijke lijst

van Viswateren kun je dit het beste aangeven op de website van sportvisserij Nederland. Ga hiervoor naar www.viswaterlijst.nl.
Vul hier je gegevens in en geef hiermee aan dat je de papieren versie niet meer wenst. Hierdoor besparen we met zijn allen Sportvisserij Nederland een hoop druk- en porto-kosten. En niet onbelangrijk, we hoeven het boekje niet meer mee te slepen naar het viswater. Je hebt hier tot eind 2015 de tijd voor.
Martin.

 

 

HET NIEUWE JAAR 2015.
Het jaar 2014 lig al weer een paar dagen achter ons en we zijn aan het nieuwe jaar begonnen Intussen hebben we de eerste wedstrijd van dit jaar ook al vervist en een verslag van deze dag leest u elders in dit clubblad. Nu is het een goede gewoonte dat we even terugblikken op het afgelopen jaar en dat wil ik nu ook wel even doen.
U heeft u diverse jaaroverzichten in allerlei programma’s zien voorbij komen en dus kan deze er ook nog wel even bij. Sinds 2013 hebben we de inning van de contributie overgelaten aan de Federatie Groningen Drenthe via de Ledenservice. Dit ging met allerlei problemen gepaard en het heeft heel wat zorgen gegeven. Laten we maar zeggen dat het kinderziektes waren. In het jaar 2014 zal alles beter gaan en we hebben zelfs een nieuwe website Leden Online laten bouwen. Hiervoor kregen we op 3 december een uitgebreide instructie en deze avond is door Martin en Huub bezocht. Het geheel zag er goed uit en we geloofden er zelfs weer in.

Kijken we naar het aantal vragen en opmerkingen die bij de vereniging zijn binnengekomen, dan zijn dat er 11 stuks geweest, te weten 4 telefoontjes en 7 mailtjes.
Daaruit mogen we concluderen dat het goed gaat. Toch heeft 33% van de leden de contributie nog niet betaald en dus ook geen Vispas 2015 ontvangen. Die krijgen binnenkort een herinnering en betalen dus 1,50 euro meer. Wil u adviseren om dit wel te betalen. Doet u het niet, dan krijgt u uw bedrag terug en ontvangt ook geen Vispas.
Geen Vispas en toch vissen, dan loopt u de kans een stevige boete te krijgen. Die kost meer dan 3 jaar contributie.
Verder is er in het systeem nog iets veranderd. U heeft een nieuw uniek lidnummer gekregen. Die u blijft behouden. Zelfs als u gaat verhuizen naar Limburg, dan houdt u het zelfde nummer. Als u een paar jaar geen lid meer wilt zijn en dan weer, dan krijgt u weer het zelfde nummer. Het blijft, net als uw geboortedatum, u achtervolgen.
Kijken we naar de deelname van onze wedstrijden dan blijft dat de laatste jaren constant en daar zijn we heel gelukkig mee. Ook de vangsten van de wedstrijden was er naar om over naar huis te schrijven. Dat hebben we dan ook uitvoerig laten doen door Martin. Die er hele leuke verslagen van heeft gemaakt. Toch is het en blijft het moeilijk om nieuwe visgronden te bedenken. Zo zijn we naar Giethoorn geweest en iedereen was zeer tevreden. Een leuke omgeving en goede vangsten. Op maandag na de wedstrijd werd ik gebeld door de voorzitter van Noorderhoogte en die vroeg mij of we ook bekeuringen hadden gekregen. Zij waren er twee weken eerder geweest en een aantal hadden een bekeuring gekregen van een fanatieke veldwachter. Het schijnt dat die wateren niet zijn ingebracht in de Lijst van Viswateren en dus niet door ons bevist mogen worden.
Dan blijft de vraag, en daar praat ik al over sinds 1975, waarom aangesloten sportvisser niet gewoon in heel Nederland met een Vispas mogen vissen. We zijn allemaal aangesloten bij een Federatie en die zijn weer allemaal aangesloten bij Sportvisserij Nederland.
We hebben nu een vast lidnummer die voor heel Nederland is en zeker uniek. Je kunt via de website van Sportvisserij Nederland een Vispas kopen van welke vereniging dan ook.
Maar ik woon in b.v. Den Helder en wordt lid van een vereniging uit een andere provincie, dan mag en kan ik niet in mijn eigen woonplaats vissen. Concreet heb ik er dus niets aan.
Een mooie taak voor Sportvisserij Nederland om alle wateren in die Lijst van Viswateren te krijgen. Misschien gaat het na 39 jaar dan toch eens lukken.

Wel kunnen en moeten we constateren dat we in Giethoorn geluk hebben gehad. Het is wel jammer, want het is een hele mooie plek voor de winter.

 

Verder was 2014 een uitstekend jaar en hebben de leden met elkaar een steentje bijgedragen om er mooie wedstrijden van te maken. Als we dit met elkaar in 2015 blijven doen, dan kan dit ook een mooi jaar worden. Voor dit jaar 2015 hebben we al weer 5 nieuwe leden mogen bijschrijven aan ons leden bestand.
In 2015 moeten een paar leden operaties ondergaan om hun mobiliteit te vergroten. Wens hun daar veel sterkte bij en dat de revalidatie snel mag verlopen, zodat ze ook snel weer in ons midden zijn. Verder wens ik iedereen een gelukkig, voorspoedig en gezond 2015 met leuke kampplaatsen en uitstekende vangsten.
Huub.    


VISSEN IN SNEEK.

Op zaterdag 3 januari werd de derde winterwedstrijd vervist in Sneek. Deze winterwedstrijd was de eerste viswedstrijd van onze hengelsportclub in 2015. De weersvoorspellingen waren voor een winterdag vrij positief. Het zou een graad of 5 worden bij een windkracht 4 of 5. En er zou een licht regenbuitje vallen in de loop van de middag.Tegen 7 uur hadden we afgesproken bij Hotel Aduard in Aduard. Omdat Loes nog aan het bijkomen was van de afgelopen feestdagen kregen we koffie van Minke. Het kwam allemaal een beetje moeilijk op gang zo kort na de feestdagen. Zelfs Bertus en de broers Fraiquin (die altijd als eerste aanwezig zijn) waren laat. Er waren 16 deelnemers voor deze derde winterwedstrijd. Gerrit Hagels, Sikko Voorma en Harrij Fraiquin waren niet aanwezig vanwege de griep en Huub was afwezig vanwege problemen met zijn heup. Na de mededelingen en de autoverdeling zijn we met zijn allen richting Sneek vertrokken. In deze tijd van het jaar is het voor acht uur nog erg donker. Aangekomen op de parkeerplaats aan de Houkessloot in Sneek bleek dat circus Bongo er ook stond. Het is een mooi klein circusje dat maar een klein gedeelte van de parkeerplaats in beslag nam. Nadat we de visspullen hadden gepakt en ons warm hadden aangekleed is iedereen zijn eigen weg gegaan. Manfred en Anton gingen ergens in de buurt van de parkeerplaats vissen. Jan Bults had wat last van schouder en had in plaats van zijn vistas een handig karretje met een zitkorfje bij zich.

Ik ben met Joris richting Oosterkade gelopen. We hebben daar op meerdere plekken gevist vanaf het fietsbruggetje aan de Zwarte weg tot aan de Houkessloot. We zijn pas in de middag naar de Houkessloot gegaan na een tip van Manfred. Het bleek dat het vis hier niet zo heel snel aasde, maar dat er wel veel grote voorns konden worden gevangen.
Edwin is begonnen op de steiger aan de Prins Hendrikkade. Ook Gerrit en Harrij zijn deze kant opgegaan. Bertus had een geweldige stek gevonden tussen de brug en het rondvaartschip aan de Joursterkade. Het ging hier zo goed dat hij Cor mee kon laten vissen.
In Sneek waren we niet de enige vissers. Er waren ook dood-aasvissers. Deze vingen regelmatig grote snoeken. Er was ook een andere visclub uit de provincie Groningen. Zij maakte geen gebruik van een een handig ringetjessysteem om hun vis te registreren en moesten het vis meeslepen in emmers en leefnetten. Zo rond twee uur begon het licht te regenen, waardoor iedereen toch nog nat werd. Tegen half vier was de visdag alweer voorbij en hebben we de visspullen weer ingepakt. Na het inleveren van de kaarten met de aantallen zijn we richting Aduard gegaan. In Aduard hebben we met zijn allen over onze visavonturen nagepraat en genoten van een koel drankje en een warme hap.
In totaal zijn er 1779 vissen gevangen met een totaal gewicht van bijna 209 kg. Voor een winterse dag is er heel goed gevangen. En niet onbelangrijk, er zijn heel veel mooie grote wintervoorns gevangen.

Johan Fraiquin heeft de meeste vissen (205) gevangen. Op de voet gevolgd door Harrij Schuil met 203 vissen. Bertus Hofman had door het grote aantal mooie voorns 22,8 kg vis. Dit was echter niet het grootste gewicht aan vis. Koos Vos had in aantal wel minder vis gevangen, maar had met 23.3 kg wel het meeste gewicht gevangen. Ook Henk Wiegman had met 163 vissen een goed dag. De grootste vis (36 cm) is gevangen door Martin. Maar meteen gevolgd door Koos en Kees die elk ook een voorn van 35 cm hadden gevangen.
Terugkijkend op deze dag kun je inderdaad zeggen dat we vaak naar Sneek gaan te vissen en dat het niet zo’n originele kampplaats meer is. Maar 1779 vissen en veel mooie grote wintervoorns zijn toch wel heel veel goede redenen om er wel heen te gaan.
Martin.


BEDANKT.
Deze uitgave van dit clubblad is voor ons allemaal mogelijk gemaakt door een bijdrage van Jan Bults, Edwin Bults en Huub Corsius.
Martin.

 

 


UITSLAG DERDE WINTERWEDSTRIJD.

Op zaterdag 3 januari 2015 is de derde winterwedstrijd vervist in Sneek. De 16 deelnemers hebben samen 1779 vissen gevangen met een totaal gewicht van bijna 209 kg.
 
De uitslag van deze wedstrijd is:

 

No.Naam.Aantal.Gewicht.Punt.
1.J. Fraiquin20516090526,80
2.H. Schuil20317821559,42
3.N. Oosterbaan18413627456,54
4.J. Roossien18313904461,08
5.H. Wiegman16314050444,00
6.A. Hofman14822849604,98
7.G. Simons12817480477,60
8.J. Bults12013480389,60
9.K. Vos11823364585,28
10.E. Bults11112210355,20
11.K. Haan7317696426,92
12.J. Smit5211124274,48
13.C. van Bruggen394237123,74
14.A. Hoeboer275166130,32
15.M. Kuiper13268266,64
16.M. Kegel12313574,70

 

De stand na 3 wedstrijden is:

 

ERE-KLASSE:

 

No.Naam.Punten.Aantal.Gewicht.Wedstr.
1.H. Schuil1179,64 - 1370 - 240482 - 13
2.A. Hofman1046,62 - 2284 - 338131 - 23
3.J. Roossien1020,52 - 3386 - 131726 - 33
4.G. Simons751,00 - 4224 - 526350 - 42
5.J. Fraiquin721,40 - 5280 - 422070 - 62
6.J. Bults715,32 - 6218 - 624866 - 53
7.E. Bults608,50 - 7191 - 720875 - 83
8.G. Hagels595,60 - 8163 - 821630 - 72
9.H. Fraiquin220,10 - 978 - 97105 - 91
10.H. Corsius0 - 100 - 100 - 100A-KLASSE:

 

No.Naam.Punten.Aantal.Gewicht.Wedstr.
1.K. Vos1104,18 - 1315 - 139459 - 13
2.K. Haan792,06 - 2211 - 429053 - 23
3.N. Oosterbaan780,30 - 3299 - 224065 - 33
4.H. Wiegman684,74 - 4256 - 321437 - 43
5.J. Smit430,32 - 5118 - 515616 - 52
6.C. van Bruggen340,24 - 6114 - 611312 - 63
7.A. Hoeboer214,30 - 751 - 78165 - 73
8.M. Kegel173,24 - 845 - 106412 - 82
9.M. Kuiper155,98 - 948 - 95399 - 93
10.S. Voorma120,84 - 1050 - 83542 - 101