Home
LAATSTE NIEUWS
Notulen Jaarv. 2016
Activiteiten
Activiteit kalender
Wij over onszelf
Lid worden
Aanmeldingsformulier
DIRECT een VISPAS
JeugdVISpas
NachtVISpas
Derde Hengelbewijs
Opzegging Vereniging
Reglementen
Ring/Kaartvissen
Fotoalbum
Wedstrijdplaatsen
Kampioenen
Het bestuur
Clubblad
Augustus 2018
Juli 2018
Juni 2018
Mei 2018
April 2 2018
April - 1 2018
Februari 2018
Januari 2018
December 2017
November 2017
Oktober 2017
September 2017
Augustus 2017
Juli 2017
Juni 2017
Mei 2017
April 2017
Maart 2017
Februari 2017
Januari 2017
December 2016
November 2016
Oktober 2016
September 2016
Augustus 2016
Juli 2016
Juni 2016
Mei 2016
April 2016
Maart 2016
Februari 2016
Januari 2016
December 2015
November 2015
Oktober 2015
September 2015
Augustus 2015
Juli 2015
Juni 2015
Mei 2015
April 2015
Maart 2015
Februari 2015
Januari 2015
Jubileum 2008
Jubileum 2013
Contact
Gastenboek
 

CLUBBLAD HC Het Noorden.

43e Jaargang nr. 10  - februari 2015

 


INHOUD.

Storing website opgelost

VISje – Motie visverbod

Betaling contributie 2015

Informatie vijfde winterwedstrijd

Potloodkaarten

Wintervissen in Workum

Bedankt

Uitslag vierde winterwedstrijd

 

 

 

STORING WEBSITE OPGELOST.
Van woensdag 4 t/m maandag 9 februari had de host van onze website een storing. Hierdoor konden we de website niet bijwerken. De communicatie naar de actieve leden verliep daarom tijdelijk via de mail. De helpdesk van de website-host had aangegeven dat hun technici met de oplossing van de storing bezig waren maar was maandag 9 februari in de loop van de middag pas opgelost.
Martin.

 

 

 

VISje - MOTIE VISVERBOD.
De laatste tijd is de Partij voor de Dieren (PvdD) in opspraak binnen de Gemeente Groningen. In de regionale bladen wordt gesproken  van een motie om het vissen in de wateren in de gemeente Groningen te verbieden. De federatie Groningen Drenthe is fel tegen deze motie en afgelopen week hebben ze de PvdD  geïnformeerd over het werk wat zij (en Sportvisserij Nederland) verrichten op het gebied van handhaving, jeugd en natuurbeheer. Behalve de uitwisseling van informatie ontstonden er ook discussies. De belangen van de PvdD en de sportvissers lijken zelfs rechtlijnig tegen over elkaar te staan. Je vraagt je af wat we nu moeten doen.

De wateren in Nederland zijn van iedereen. Ook de wateren in en rond de stad Groningen. Iedereen is vrij om op allerlei manieren gebruik te maken van deze wateren. Als we dat maar op een verantwoorde manier doen en ons aan de geldende afspraken houden. De wateren in en rond de stad Groningen hebben vanuit de historie een economische, culturele en sociale rol. Ze hebben bijgedragen aan de stad Groningen zoals het nu is en zijn daardoor onlosmakelijk met de Groningers verbonden.  Dat de federatie na deze motie de PvdD moest informeren, lijkt erop dat de mensen van de PvdD zich niet bewust  zijn wat de gevolgen van hun motie zijn.
De wateren zijn van iedereen. En iedereen kan en mag hier wat van vinden. De PvdD ook. Zij vertegenwoordigen in de politiek een groep van mensen die er ook wat over mogen zeggen. Het door de politiek verbieden van het vissen in de Groningse wateren om een eenzijdige reden is niet iets waar iemand echt blij van wordt. Dat is een verbod nooit. Belangrijk is dat de PvdD doorheeft dat ze niet alleen haar eigen belangen voorop moet stellen maar ook open moet staan voor de belangen van andere partijen zoals de sportvissers. Het lijkt op het eerste gezicht erg onwaarschijnlijk, maar er zijn bij beide partijen heel veel overeenkomstige diepgewortelde belangen. Een visverbod is erg zuur voor de Sportvissers. Maar de gevolgen van deze motie helpen de PvdD op lange termijn evenmin hun doelen te bereiken. En dit is voor iedereen dubbel zuur. Beide partijen moeten zich hiervan bewust worden. Het is daarom beter dat beide partijen door samenwerking hun gemeenschappelijke belangen weten te versterken. Van deze synergie worden wij en zeker de generaties na ons, wel blij. En dat is wat iedereen wel wil. Daarom was de stap van de federatie om de PvdD goed te informeren de enige juiste stap. Deze openheid kan een heel pril begin zijn van een schijnbaar onmogelijke samenwerking. De beurt is daarom nu aan de PvdD en de politiek in Groningen. Voordat ze handelen moeten ze heel goed nadenken waar ze mee bezig zijn. En vooral wat ze voor de Groningers echt willen betekenen. Dan is een klein stapje terug een hele grote stap vooruit.
Martin.

 

 

INFORMATIE VIJFDE WINTERWEDSTRIJD.

 

De volgende gegevens zijn van belang:
Wedstrijddatum : zaterdag 7 maart 2015 
Tijdstip samenkomst : 07.00 uur in "Hotel Restaurant Aduard” 
Wedstrijdduur : zoals op jaarvergadering besloten is de vistijd 7 uur
Pleisterplaats : voor en na de wedstrijd zijn we te gast in "Hotel Aduard te Aduard"
Kampplaats : deze wordt door de plaatsbepalingscommissie vastgesteld
   de leden die kunnen vanaf vrijdagmiddag bij H. Corsius of 
   H. Schuil informeren naar de kampplaats.
   deelnemers ontvangen per email de gekozen kampplaats
Opgave : tot en met 25 februari 2015 bij:
   H. Corsius, Het Want 60, tel: 050-5422253
Opgave door : iedereen die deze competitie mee wil vissen en zich nog niet heeft opgegeven 
Afmelden door : iedereen die deze wedstrijd is verhinderd

 

 

 

 

 

POTLOODKAARTEN.
Vanaf 6 november 2004 vist onze hengelaarsclub visvriendelijk. De deelnemers leveren na een wedstrijd geen vis meer in, maar een kaart in met daarop de gevangen aantallen vis (groter dan 15 cm).
We bewaren het vis niet en laten de gevangen vissen meteen na het meten weer zwemmen. Zie hiervoor ook het onderwerp Ring/kaart-vissen in het hoofdmenu van onze website.
De kaarten worden door deelnemers sinds 2004 ingevuld met watervaste stiften. Na de wedstrijd worden de aantallen overgenomen in de computer en worden kaarten schoongemaakt met aceton. De kaarten worden dan hergebruikt bij volgende wedstrijden.
Met een watervaste stift invullen heeft wat nadelen namelijk:


•    Fouten zijn permanent
Het komt voor dat iemand een aantal niet in één keer goed opschrijft. Zo’n vakje wordt dan een geknoei en vaak is het dan moeilijk om te zien wat er staat.


•    Met regen doet de stift het niet
Het schrijven lukt niet als de kaart wat vochtig is. Het gebruik van de watervaste stiften is dan erg lastig omdat ze niet meer schrijven.
 

•    Het zijn relatief dure stiften die vrij snel uitdrogen
Hierdoor worden kaarten ingeleverd met aantallen die nagenoeg onleesbaar zijn of ingevuld zijn met niet-watervaste stiften. De aantallen zijn dan niet veegvast.
 

Om deze problemen te voorkomen is er nu een andere kaart. Op de kaart staat hetzelfde. Het is alleen gelamineerd met extra dikke en matte plastic. Hierdoor is het mogelijk om met potlood op de kaart te schrijven. Het bleek dat de kaarten zelfs onder de douche ingevuld konden worden. Ook is het mogelijk om met een gommetje de aantallen weg te halen en te corrigeren. Uit de douche-test test is gebleken dat potloden of potloodstiften met de hardheid HB het beste gebruikt kunnen worden.  Dit is niet bij alle potloden het geval. Bij het gebruik van Ikea-potloodjes of andere zachte potloden wrijf je tekst er af. Het beste zijn daarom bijvoorbeeld de vulpotloden van de Action. Hier kosten ze per 2 stuks 99 Eurocent.  Ik heb altijd een paar extra vulpotloden mee. Vraag erom als je je eigen kwijt bent.
De kaarten zijn echter niet geschikt voor watervaste stiften. Bij het gebruik van een watervaste stift moet de kaart worden vervangen. We moeten dus of de oude kaarten blijven gebruiken of we gaan over op de nieuwe.
Om zeker te weten dat de kaarten goed gebruikt kunnen worden, zijn de kaarten bij de 4e winterwedstrijd door jullie getest. Naar aanleiding van deze test gaan we ze gebruiken. Iedereen krijgt dan ook een HB-vulpotlood.


Alles samengevat:
•    Er zijn andere kaarten, die geschikt zijn voor potloden
•    De kaarten kunnen zelfs in de stromende regen worden ingevuld
•    Als we ze gaan gebruiken krijgt iedereen een vulpotlood
•    Als je aan het eind van de wedstrijd geen (vul-)potlood bij je hebt hebt is kun je een andere lenen bij Martin
•    Gebruik geen Ikea-potloodjes of andere potloden anders dan HB (vul-)potloden
•    De kaarten mogen niet ingevuld worden met een watervaste stift

Tip:
De meeste kaarten die worden ingeleverd zijn goed leesbaar. Maar af en toe komt het voor dat er toch wat getallen onleesbaar zijn. Vul daarom altijd je kaart zo duidelijk mogelijk in. Is iets onduidelijk, geef dit dan tijdens het inleveren aan mij door. We zetten het dan samen op de kaart.
Martin.

 

 

WINTERVISSEN IN WORKUM.
Op zaterdag 7 januari 2015 is de vierde winterwedstrijd vervist in Workum. De weersvoorspellingen waren voor een winterse dag niet slecht. Het zou tot 6 graden worden met een matig wind. Om 7 uur hadden we afgesproken in hotel Aduard in Aduard. Loes stond daar al klaar met de koffie.
Tijdens de koffie was er gelegenheid om kennis te maken met de nieuwe potloodkaarten. Aan het eind van de wedstrijd leveren we de kaarten met de aantallen gevangen vissen in. Dit zijn geplastificeerde kaarten waar we met watervaste stift de aantallen op invullen. Dit geeft soms problemen bij nat weer. Door matte kaarten te gebruiken kunnen de aantallen met potlood ingevuld worden. De kaarten waren voor de kennismaking en een paar clubleden hebben de kaart deze dag getest.


We waren met 16 personen. Henk en Koos hadden doorgegeven dat ze niet kwamen. Manfred was afwezig vanwege een nieuwe knie. Het herstel verloopt voorspoedig. Huub heeft nog steeds problemen met zijn heup. Hij staat bij het UMCG op de wachtlijst voor een nieuwe heup. Manfred en Huub heel veel beterschap!
Na de koffie zijn we in de auto’s gestapt en richting Workum vertrokken. Het weer was plaatselijk erg slecht geworden. Hier en daar was er lichte neerslag, waardoor er een dun waterlaagje op het bevroren wegdek terechtkwam en het erg glad werd. Op de A7 even voorbij Hoogkerk ter hoogte van Westpoort was het mis. Hier stond een file. Want er was een auto tegen een vrachtauto gebotst. Later bleek dat de weg afgezet was tussen Westpoort en Leek. Na een half uur stil gestaan te hebben werden we door de politie via Westpoort omgeleid naar Leek. Hier konden we weer de snelweg op.

 

Tijdens de omleiding werd ik 7 keer gewaarschuwd door een NL-Alert om vanwege gladheid niet de weg op te gaan. Nadat we weer op de snelweg waren hebben we nauwelijks  last gehad van de gladheid. Er werd echter wel heftig gestrooid onderweg. Tegen kwart voor 10 waren we op de Doltewal in Workum. We hadden door de weersomstandigheden ruim 2 uur over de heenweg gedaan! Tijdens het uitpakken van de visspullen bleek dat er wel heel veel ijs lag op de viswateren. Veel vis was voor ons bereikbaar door een paar centimeter ijs. Ik had Huub aan de telefoon en die vertelde dat ze vroeger zelf wakken maakten door een hamer aan een touw te gebruiken. Anton had geen hamer heeft nog geprobeerd een wak te maken met de onderkant van zijn hengel. Die werd helaas daardoor beschadigd.

 


Cor had zich goed voorbereidt op het vissen, maar was toch zijn peilloodje vergeten (en zijn laarzen). Ik heb hem een peilloodje geleend. Na korte tijd was iedereen dik ingepakt en konden we onze weg gaan. Het werd rustig bij de auto’s. Jan had zijn zitkist en zijn handig karretje weer meegenomen. Hij was net lekker aan het vissen toen Kees belde dat hij zijn hengel nog in de auto had laten liggen. Jan had het vandaag niet makkelijk. Ik besloot om met Joris richten sluis te gaan. Hier loopt achter het Joodse kerkhofje een klein watertje tussen twee bruggetjes. We gokten dat hier geen ijs lag omdat het er altijd een beetje stroomt. Hier aangekomen gingen we elk aan een kant vissen. Net toen ik wilde peilen was het ploep. Weg peilloodje. Achteraf bleek dat dit mijn laatste was. Ik had mijn reserve peilloodje aan Cor gegeven. Gelukkig had Joris ook een extra peilloodje (met een kurkje) die ik kon lenen. Tussen de bruggetjes vissen was het geen succes. Na elk een net maats voorntje zijn we verkast.

 


We wilden eerst aan de IJsselmeer-kant van de sluis gaan vissen, maar volgens de digitale visplanner mocht dit niet. Dus zijn we maar weer richting Workum gelopen. Joris zag voor een werfje tegenover de sluis een paar vissen opspringen. Er was daar dus geen ijs en er zat vis. Hier wilde hij wel even proberen en heeft hij een plekje gezocht achter een boot. Ik wilde er ook vissen, maar er was veel ijs met daarop een laagje water. Het was niet goed zichtbaar of het dichtgevroren was. Door hier en daar een beetje voer te gooien kon ik eenvoudig zien of er ijs lag. Als ik dan ploep hoorde was er water. Als het bleef liggen lag er ijs. Een metertje of 5 naast Joris zat een wak in het ijs. Achter een houten aanlegding voor schepen. Hier ben ik overheen gaan vissen. Joris heeft ruim 45 maatse vissen gevangen en ik ruim 30. Tijdens het vissen kwamen de broers Fraiquin en Edwin ook langs. Het ijs was inmiddels wat verdwenen en zij hebben ook nog een tijdje naast ons gevist. Het is wel gezellig met zijn allen zo bij het water. Dit verliep voor hun minder succesvol en ze waren na wat ondermaats vis al snel weer weg. Aan de overkant zag ik Harrij Schuil een paar keer naast de brug over een bootje vissen. Dit was echt een heel mooi voornvissers-stekje. Helaas voor Harrij zat zat ook hier veel klein vis. Rond de middag zat ik weer alleen met Joris op de stek tegenover de sluis. Het weer werd ook wat zachter. Een graad of 4. Af en toe miezerde het een beetje, maar je werd er niet echt nat van. Het ijs verdween wat en het was eigenlijk wel lekker wintervisweer. We hebben toen een kopje warme chocomelk met een verse boterham gehad. Weet je, soms is zoiets simpels heel erg lekker. En dit was zo’n moment.

 

Tegen drie uur was de extra korte visdag alweer voorbij. We hebben de spullen opgeborgen en zijn naar de auto’s gegaan. Een wandeling van bijna een half uur. Bijna iedereen was hier al weer aanwezig. Snel inpakken en weer terug naar Aduard. Onderweg hadden we totaal geen problemen met gladde wegen. In Aduard aangekomen bleek dat er “Open hotel” was. De nieuwe vleugel was officieel geopend. Familie Kingma mochten jullie het lezen, van harte gefeliciteerd met de opening van jullie nieuwe vleugel. Het was dus een drukte van belang in Aduard. Minke had heel feestelijk een extra mooie zilverachtige jurk aan. Helaas had ze het te druk voor een praatje. We hebben zoals na elke wedstrijd elk een warme hap en een koel drankje gehad. Na het voorlezen van de uitslagen in een erg vol en rumoerig hotel hebben nog wat nagepraat en zijn daarna allen naar huis gegaan.
Ondanks de verkorte vistijd en de met ijs bedekte viswateren bleek dat er toch nog 731 vissen werden gevangen met een totaal gewicht van bijna 55 kg. Jack Roossien was de absolute topper met 138 vissen. Gerrit Hagels had met 31 cm de grootste vis. Terugkijkend was het een geslaagde visdag met erg zacht winterweer. Het was alleen jammer dat het niet een dag eerder was opgehouden met vriezen waardoor wij op de heenweg nog net last hadden van de gladheid.
Martin.


BEDANKT.
Deze uitgave van dit clubblad is voor ons allemaal mogelijk gemaakt door een bijdrage van Jan Bults, Edwin Bults, Joris Smit en Huub Corsius.
Martin.

 

 

 

 

UITSLAG VIERDE WINTERWEDSTRIJD.

De vierde winterwedstrijd is vervist in Workum. Ondanks een uur minder vistijd door vertraging ten gevolge van de gladheid onderweg naar Workum, is er door de 16 deelnemers in de sterk be-ijsde viswateren samen 731 vissen gevangen met een totaal gewicht van bijna 55 kg.

 

De uitslag is:

 

No. Naam. Aantal. Gewicht. Punt.
1. J. Roossien 138 10968 357,36
2. G. Simons 87 7934 245,68
3. H. Schuil 68 3849 144,98
4. A. Hofman 55 4119 137,38
5. G. Hagels 48 4980 147,60
6. J. Fraiquin 46 2921 104,42
7. J. Smit 46 2038 86,76
8. H. Fraiquin 42 3335 108,70
9. N. Oosterbaan 42 2941 100,82
10. K. Haan 39 2748 93,96
11. M. Kuiper 33 1890 70,80
12. E. Bults 32 1976 71,52
13. C. van Bruggen 21 1705 55,10
14. S. Voorma 16 1073 37,46
15. J. Bults 9 1010 29,20
16. A. Hoeboer 9 454 18,08

 

 

 

 

De stand na 4 wedstrijden is:

 

ERE-KLASSE:

 

No. Naam. Punten. Aantal. Gewicht. Wedstr.
1. J. Roossien 1377,88 - 1 524 - 1 42694 - 2 4
2. H. Schuil 1324,62 - 2 438 - 2 44331 - 1 4
3. A. Hofman 1184,00 - 3 339 - 3 42250 - 3 4
4. G. Simons 996,68 - 4 311 - 5 34284 - 4 3
5. J. Fraiquin 825,82 - 5 326 - 4 24991 - 7 3
6. J. Bults 744,52 - 6 227 - 6 25876 - 6 4
7. G. Hagels 743,20 - 7 211 - 8 26610 - 5 3
8. E. Bults 680,02 - 8 223 - 7 22851 - 8 4
9. H. Fraiquin 328,80 - 9 120 - 9 10440 - 9 2
10. H. Corsius 0 - 10 0 - 10 0 - 10 0

 

 

A-KLASSE:

 

No. Naam. Punten. Aantal. Gewicht. Wedstr.
1. K. Vos 1104,18 - 1 315 - 2 39459 - 1 3
2. K. Haan 886,02 - 2 250 - 4 31801 - 2 4
3. N. Oosterbaan 881,12 - 3 341 - 1 27006 - 3 4
4. H. Wiegman 684,74 - 4 256 - 3 21437 - 4 3
5. J. Smit 517,08 - 5 164 - 5 17654 - 5 3
6. C. van Bruggen 395,34 - 6 135 - 6 13017 - 6 4
7. A. Hoeboer 232,38 - 7 60 - 9 8619 - 7 4
8. M. Kuiper 226,78 - 8 81 - 7 7289 - 8 4
9. M. Kegel 173,24 - 9 45 - 10 6412 - 9 2
10. S. Voorma 158,30 - 10 66 - 8 4615 - 10 2